De 10 mest anvendte lånetyper i Danmark

De 10 mest anvendte lånetyper i Danmark

Det er blevet rigtig populært at låne penge for tiden, og det er lige før, at der er flere reklamer om at låne penge på TV end der er reklamer om at oddse. Der er en ganske god grund til, at der er så mange reklamer om lån, og det skyldes, at der er et rigtig stort marked.

Det er samtidig et marked, hvor der er kommet flere aktører til, og det betyder også, at man som kunde vil få bedre vilkår. I denne artikel har vi taget et kig på de 10 mest anvendte lånetyper i Danmark, og hvordan disse lånetyper fungerer.

Kviklån

Et kviklån er gået hen og blevet en af de mest populære former for lån. Et kviklån er typisk et hurtigt lån, som du kan tage med det samme. Denne type lån optages typisk, for at give flere penge til forbrug. Det kan være et akut behov for en ny telefon, vaskemaskine eller lignende, og denne type lån bruges yderst sjældent til at kunne afbetale en regning eller lignende.

Fordele ved et kviklån

Der er flere fordele ved et kviklån. For det første vil pengene typisk stå på din konto kort tid efter, at du har ansøgt om lånet, og for det andet, så skal der meget sjældent stilles sikkerhed ved dette lån, som der ellers banken. Du behøver heller ikke gøre rede for, hvad du skal bruge pengene til.

Ulemper ved et kviklån

De største ulemper ved at kviklån er, at du kan ende med en meget dyr gæld, hvis du ikke får afbetalt lånet hurtigst muligt. Samtidig så kan et kviklån også friste til at tage et lån, som man slet ikke har behov for i første omgang.

SMS lån

Et SMS lån minder meget om et kviklån. Det kaldes også et mikrolån, da det typisk er beløber mellem 500 kr og op til 15.000 kroner, som man kan låne via et SMS lån.

Grunden til at det hedder et SMS lån er, at du oftest skulle ansøge om lånet via SMS. I dag er det dog sjældent, at man bruger SMS som fremgangsmetode, og derfor vil SMS lån typisk kaldes for mikrolån i dag.

Fordele ved et SMS lån

De store fordele der kan hentes ved et SMS lån er, at du får hurtig og effektiv behandlingstid. Det betyder, at pengene allerede kan stå på din konto senere på dagen. Du kan samtidig optage et SMS lån uanset, hvor du måtte befinde dig i verden.

Ulemper ved et SMS lån

Den helt store ulempe ved et SMS lån, er den høje rente. Renten på et SMS lån vil typisk være i den høje ende, og det skyldes, at der ikke behøves at stilles sikkerhed, når du søger om lånet. Betaler man beløbet tilbage på kort tid, vil de høje renter ikke betyde det store for dit lån.

Mikrolån

Et mikrolån er en ny betegnelse for det klassiske SMS lån, som du kan læse om herover. Begge lånetyper er identiske, den eneste forskel er navnet.

Forbrugslån

Et forbrugslån minder meget om det såkaldte kviklån. Med et forbrugslån vil du typisk låne penge til et forbrug, som du står og mangler lige nu og her. Det kan være mad til resten af måneden, penge til et rejsekort eller lignende.

Med et forbrugslån skal du ikke oplyse om, hvad du ønsker at benytte pengene til. Det er en privatsag for dig, og der vil typisk ikke skulle stilles sikkerhed ved lånet.

Fordele ved et forbrugslån

Med et forbrugslån har du mulighed for at have pengene på din konto dagen efter, at du har søgt om lånet. Du behøver ikke stille sikkerhed, som du gør ved et bolig- eller billån. Der er stor konkurrence på markedet, så vilkårene er bedre for låneren.

Ulemper ved et forbrugslån

Med et forbrugslån vil du typisk opleve, at renten er højere end ved andre lån. Dette skyldes, at låneudbydere ikke har nogen sikkerhed.

Det kan have store konsekvenser, hvis betalingsdatoen overskrides, og det kan medføre en registrering i RKI.

Billån

Hvis du skal have ny bil, men ikke har råd til at betale det hele kontant, så vil du typisk få lavet et billån. Et billån kan foretages i banken eller hos en virksomhed, der tilbyder finansieringsløsninger.

Et billån laves typisk over en længere årrække. Det vil oftest være mellem 5-10 år. Her vil du hver måned afdrage på dit billån, indtil du har afbetalt din bil.

Prisen på et billån afhænger af din ÅOP for lånet, men denne type lån er ofte et billigere et af slagsen.

Fordele og ulemper ved et billån

Et billån er typisk billigere i renter end de øvrige lån, vi har nævnt ovenover. De store fordele og ulemper afhænger dog af, hvor man låner sine penge og hvilken aftale man får.

Nogle institutter kræver højere renter end andre, så vælg den løsning, der passer dig bedst økonomisk. Den største fordel ved et billån er, at du selv har en indflydelse på, hvor længe lånet skal vare, og du kan indfri din gæld når som helst.

Banklån

Et banklån er meget præcist, et lån som du tager i din bank. Der kan være mange forskellige banklån, men typisk i alt enkelthed, er det banken der låner dig et beløb.

Når du låner penge i banken, vil du altid skulle stille en sikkerhed, og du skal redegøre for, hvad pengene skal bruges til. Et banklån vil oftest være det sted, hvor du får de mest favorable lån.

Fordele ved et banklån

Med et banklån vil du typisk få de laveste renter på markedet, og dermed det billigste lån. Det er dog ikke altid sikkert, så kig nøje igennem de mange lånemuligheder, der er på nettet.

Ulemper ved et kviklån

Ulemperne ved at banklån er, at processen kan tage længere tid, og der kan derfor gå længe, før du ser lånet på din konto. Samtidig vil du altid skulle redegøre for, hvad pengene skal bruges til, og du skal kunne stille sikkerhed for beløbet.

Studielån

Når man er studerende i Danmark, har man mulighed for at tage et studielån (også kendt som SU-lån). Et studielån skal typisk være med til at sikre, at de studerende har nok økonomi til at deres hverdag kan løbe rundt.

Det vil oftest betyde, at der ikke skal bruges tid på at arbejde, og dermed kan man fokusere mere på sit studie. Du kan maksimalt låne 3.116 kr. pr. måned på et Studielån. Beløbet kan dog stige, hvis du er enligforsøger eller i slutningen af dit studie uden flere SU-klip tilbage.

Fordele ved et studielån

Fordelene ved et Studielån er, at du kan få ro til dine studier, da du ikke behøver et arbejde. Samtidig er et studielån et af de billigste lån overhovedet i Danmark. Renten er blot 4 % i løbet af studietiden, og når du afbetaler på lånet, falder renten til 1 %.

Ulemper ved et studielån

Selvom det kan give ro til tankerne, da man ikke behøver et arbejde, så kan gælden give stress. Afhængigt af størrelsen på lånet, så kan det gøre det svære at låne penge i fremtiden, hvis du fortsat ikke har fået betalt gælden af.

Alt i alt er studielån dog et af de bedste lån i Danmark.

Boliglån

Når du beslutter dig for at investere i en fast ejendom, vil det være et boliglån, som du har brug for. Et boliglån er et lån, som en køber optager i forbindelse med et køb af en bolig. I forbindelse med et boliglån kan man enten vælge et banklån eller et realkreditlån.

Hvis man ønsker at foretage et boliglån, skal man som minimum kunne betale 5 % af husets værdi. Det er nemlig lovbestemt, at man ikke kan låne mere end 95 % af boligens værdi. 

Da et boliglån typisk vil være et banklån eller et realkreditlån, tager vi et kig på realkreditlån, før vi kigger på fordele og ulemper.

Realkreditlån

Modsat et banklån, så har et realkreditlån direkte sammenhæng til obligationer. Det er dermed udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder, der afgør, hvad et lån kommer til at koste.

Hvis du ønsker at låne 1 million kroner via et realkreditlån, så finder instituttet en investor, der gerne vil investere en million, så du kan få dit lån. Renten afhænger af, om du vælger et fast eller variabel rente.

Fordele og ulemper ved et boliglån

Et banklån og realkreditlån vil på mange måder minde om hinanden. Begge steder har du mulighed for at vælge om renten skal være fast eller variabel. Vælger du en fast rente, vil renten typisk være lidt højere, men den rykker sig ikke i perioden.

Vælger du en variabel rente, så vil renten starte lavere, men den kan både stige og falde i perioden.

Den største forskel på de to lån er, at du med et banklån kan indfri din gæld, hvis din økonomiske situation ændre sig. Dette kan du ikke med et realkreditlån.

Andre lån

Overstående er de mest populære former for lån i Danmark. Der findes dog mange andre former for lånetyper i Danmark, ligesom du også kan vælge at låne penge i udlandet. Det er der både fordele og ulemper ved.

Læs vores andre artikler for at blive klogere på lånetyper Danmark

Skriv et svar